Drop catching: hoe gaat dit in z’n werk?

Drop Catching

‘Drop catching’ is de methode welke bedoeld wordt met het registreren van een domeinnaam welke vrij komt nadat deze is komen te vervallen. De vorige eigenaar heeft de registratie verlenging van het domein om wat voor reden beeindigd. Daarna komt het domein nog in een quarantaine periode.


Meteen een heleboel termen, dus eerst maar even terug hoe alles werkt.

 

Het begin

‘mijnfavoriet.nl’ wordt door Harry geregistreerd. Voor minimaal 1 jaar, maar een registrar kan dit ook voor 10 jaar doen in hij deze mogelijkheid geeft. We gaan nu maar uit van 1 jaar, anders moeten we zo lang wachten…..

Harry krijgt een bericht op het einde van de registratieperiode dat er een verlenging moet plaatsvinden. Maar om wat voor reden dan ook, dit gebeurd niet en de registratieperiode verloopt. Het domein ‘mijnfavoriet.nl’ belandt in de zogenaamde ‘quarantaine periode’. Harry kan zijn domein dus definitief verliezen.

 

De quarantaineperiode

Deze quarantaineperiode van een .nl-domeinnaam duurt 40 dagen. Dit kan echter per top-level domain anders zijn. Tijdens deze periode is ‘mijnfavoriet.nl’ niet meer technisch actief. Er is dus niets meer met het domein te doen. Het domein is echter ook nog door niemand anders te registreren.

Tijdens de quarantaine periode kan Harry, als op dat moment geldende eigenaar, het domein nog steeds uit quarantaine halen. Het is dus een beschermingsperiode van 40 dagen tegen het onverwachts vrijkomen van een domeinnaam. Realiseer je wel dat, en dit verschilt per registrar, het domein uit quarantaine halen geld kost. En dit kan aardig oplopen. Check dit dus per registrar in de voorwaarden van uw registrar.

Wil je je domeinnaam uit quarantaine halen; neem contact op met de huidige registrar. Deze is in eerste instantie de enige die dit kan doen. Dan zal het meestal een kwestie zijn van betalen waarna de registrar de aanvraag doet.
Je kunt overigens op de site van SIDN (Stichting Internet Domein Registratie), de datum terugvinden op welke dag het domein uit quarantaine komt. En wanneer hij dus weer vrijkomt voor registratie door alle andere personen.

 

De ‘drop catch’

Nadat de 40 dagen quarantaine periode voorbij is van de domeinnaam, komt deze ‘vrij’. Dit noemt men ook wel de ‘drop’.
Indien er geïnteresseerden zijn voor de domeinnaam, probeert men deze te ‘catchen’ (vangen).
Voeg deze 2 dus samen en je hebt dus de term ‘drop catching’. Bij interesse in een domein, gebeurd dit normaal gezien volledig automatisch. Er zijn bedrijven volledig op gespecialiseerd; met geavanceerde software gebeurd dit in een enkele seconde…..

In principe kun je voor een mooi bedrag dmv dit systeem een domeinnaam kopen. In principe; want de meeste bedrijven catchen een domeinnaam, waarbij de winnaar van een soort veiling van de domeinnaam deze toebedeeld krijgt. En u begrijpt het; indien er veel gegadigden voor een domeinnaam zijn, kan de prijs goed omhoog gaan tijdens deze veilingen.
Maar nogmaals; in principe kun je voor een acceptabel bedrag een domein in bezit krijgen. De dropcatcher (het bedrijf met de software) waar je deze naam kan aanvragen doet al het werk. Indien het bedrijf je naam catcht: faktuurtje betalen en je kunt domein verhuizen.

Drop catching heeft ook een nadeel. Het bedrijf welke u benaderd om de drop catch uit te voeren kan nooit garanderen dat zij de domeinnaam catchen/vangen. Bij populaire domeinnamen zijn er zeer veel bedrijven die deze naam willen hebben. Dan is het dus een kwestie van de hoogst kwalitatief bekend staande dropcatchers nemen. De veiling winnen en geluk hebben.

En…….. misschien inschrijven bij een aantal dropcatchers……?
Hoe meer dropcatchers voor je werken, hoe hoger je slagingspercentage.
De meeste dropcatchers werken op no cure, no pay. Indien de naam niet gecatcht wordt, hoeft u niets te betalen. Althans dit is bij de meeste zo….

Een laatste ‘minor’ kan zijn dat de eigenaar op het laatste moment de domeinnaam weer uit quarantaine haalt. Het kan soms veel voordeliger zijn om dit te doen als een domeinnaam waarde heeft. Verliezen en kans dat je hem via dropcatch weer terugkrijgt als eigenaar is vrij laag.
Uiteindelijk is dus pas op het einde bekend of de domeinnaam werkelijk vrij komt.

 

Dat drop catching; is dat legaal?

Voor alle duidelijkheid; ja, dropcatching is legaal!

Een eigenaar laat wettelijk gezien zelf een domeinnaam vervallen. Deze heeft alle tijd om dmv de quarantaine periode het domein terug te vragen. Wettelijk gezien ben je zelf verantwoordelijk voor juiste data mbt email adres en naw gegevens welke bij registrar en SIDN bekend zijn. Beide zijn zo betrouwbaar dat je altijd wel een aantal mailtjes krijgt mbt aflopen registratie periode. Een domein laten verlopen, om welke reden dan ook is uw eigen verantwoordelijkheid.

Na de 40 dagen quarantaine periode komt het domein dus te vervallen en dan is het toch een kwestie van juiste dropcatch systeem vinden en dus beetje geluk hebben. Bij domeinnamen welke niet erg gewild zijn speelt het geluk niet zo mee. Bij erg gewilde domeinnamen wel….. en wat geld natuurlijk.

Dropcatchen is uiteindelijk gewoon een zakelijke manier van een domein kopen mmv een derde partij. Uiteindelijk koop je ook een huis met een makelaar en kan deze ook het verschil maken in een aankoop…..

Mocht u een domeinnaam hebben laten vervallen, en wilt u deze terug? Dan rest u niets anders dan contact op te nemen met de nieuwe eigenaar.

 

Kan ik dit drop catchen zelf doen?

Iedereen kan een domeinnaam registreren. Indien vrij, geen probleem. Echter indien een domeinnaam gewild is en er drop catchers achteraan zitten, speelt software een grote rol. Een domein vervalt op een bepaalde dag, een bepaald uur, een bepaalde seconde….. U kunt uitvinden rond welke tijd dit is, maar u kunt met uw muisklik niet op tegen de software.
Catchen gaat zo snel dat systemen dit gewoon sneller doen en dus altijd winnen.
Schakel dus gewoon een bedrijf in indien u een domeinnaam wilt hebben die vrijkomt.
En indien u de domeinnaam echt wilt hebben: doe dit ook met, waarvan u denkt, ‘niet gewilde namen’. Er hoeft er namelijk maar 1 te zijn die wel op uw naam aast via een dropcather en u verliest…. Het is namelijk gewoon harde, zakelijke business…..

 

Waarom loopt de prijs van bepaalde domeinnamen zo op bij dropcatcher?

Voor de catcher gaat catchen, is er een soort veiling op de domeinnaam. De winnaar van deze veiling heeft recht op, indien de drop catcher de domeinnaam kan catchen/vangen, het houderschap van de domeinnaam. Hij krijgt de domeinnaam dus op zijn naam overgeschreven…. Natuurlijk wel eerst betalen…!

Zoals bij elke andere veiling, is het kwestie van vraag en aanbod. Wil iedereen deze domeinnaam hebben, dan kan het veilingbedrag ‘door het dak gaan’. Er is uiteindelijk maar 1 domeinnaam beschikbaar met ‘die naam, en die extensie’.

De prijs van de domeinnaam is afhankelijk van een aantal factoren. En die kan voor iedereen weer verschillend zijn natuurlijk.
In principe kunt u wel uitgaan dat volgende factoren prijsverhogend werken;

  • Het is een korte domeinnaam en dus makkelijk te onthouden.
  • Het produkt welke je verkoopt komt overeen met de domeinnaam. Je wilt uiteindelijk niet dat je concurrent deze naam pakt (defensieve registratie).
  • De domeinnaam betreft een zoekwoord die interessant is in de zoekmachines.
  • Het is een domeinnaam met grote autoriteit en veel historie omdat een groot bedrijf of site op dit domein heeft gestaan.
  • Het domein komt overeen met je naam, de naam van je bedrijf, etc…
  • Misschien heb je net gehoord dat een bekend bedrijf iets met deze naam doet en wil je deze extensie bemachtigen. Wel voorzichtig zijn met trademarks etc….

Er zo kunnen er nog wel een aantal meer zaken meespelen..

Wat een domeinnaam waard is, is voor iedereen zelf te bepalen. Bovenvermelde factoren zullen echter, bij hoge zoekopdrachten, meewerken om de prijs te verhogen. Het is een financieele afweging wat een domein voor u waard is. Wilt u het domein dus bemachtigen; zoek dan dus een professionele dropcatcher!

Wij zelf hebben erg goede ervaringen met volgende catcher; Catchtiger
Dit is niet omdat wij hier enig voordeel bij hebben! Gewoon een goed bedrijf, duidelijke site en bedrijfsvoering…. Jonge mensen die met een top instelling een top produkt leveren!!!

Succes met het catchen!!!!